GLAiD træning
Et godt liv med artrose (slidgigt)
Har du artrose i hofte eller knæ?
– Så er der hjælp at hente ved et GLA:D-inspireret forløb.
GLA:D står for et ‘godt liv med artrose i Danmark’ og bygger på den bedst tilgængelige forskning og praksis, hvor træning har vist sig at være yderst effektiv.
Træning og artrose
Over en halv million danskere lider i dag af artrose eller “slidgigt.” Artrose er i dag et mere korrekt ord at bruge på det ledsvigt, som i dag er resultatet af f.eks. ledskader i forbindelse med sport eller arbejde, overvægt eller/og svage muskler. Køn, alder og arvemateriale er også væsentlige faktorer. Artrose udvikles igennem mange år og påvirker lednære strukturer som f.eks. ledkapsel, menisk og ledbånd. Der er forskellige grader af artrose og dermed også forskellige grader af smerter eller invalidering. Ved svær artrose er bruskfladerne slidte og knoglen er derfor blottet og smerterne kan være meget voldsomme.
Forskning har vist at træning af artrose er meget effektivt, da det både nedsætter smerter og øger funktion og stabilitet i knæ og hofte.
Hvem kan deltage
Her på klinikken tilbyder vi træningsforløb ud fra GLA:D-princippet som også dækker over en national registrering af patienter med artrose i knæ og hofte.
Vi tilpasser det efter dig og du har mulighed for at træne superviseret med vores fysioterapeuter eller på hold
Har du hofte- og/eller knæsmerter, men ved ikke om du har artrose, book da en tid hos en af vores kiropraktorer, som kan diagnosticere det.
Det er underordnet hvilken grad af artose du har. Forskning har vist, at alle vil have god gavn af træningen. Vores fysioterapeuter tilpasser niveauet efter det, der er optimalt for dig.
Smerte er ikke altid lig med skade
Ved opstart i det GLA:D-inspirerede forløb, kan det være normalt at ens symptomer bluser op og man får mere ondt. Det er ikke skadeligt, og studierne viser, at det vil aftage efter nogle uger med kontinuerlig træning. Vævet skal bruge tid på at tilpasse sig og vores fysioterapeuter er med dig undervejs, hvor du også vil blive uddannet i smerteforståelse. De er vant til at hjælpe med smertemønstre og kan korrigere dig undervejs, så du opnår den mest effektive træning for dig.
Kvalitet og forskning
GLA:D-forløbet er solidt videnskabeligt underbygget og alle vores fysioterapeuter er certificerede GLA:D-instruktører.
Indhold uddybet
Løbende undervisning
Løbende vil du lære om artrosens kendetegn, risikofaktorer, symptomer, behandlingsmuligheder, træning og fysisk aktivitet, smertehåndtering og hjælp til selvhjælp.
Træning
Superviseret træning anbefales, da studier har vist, at det er næsten dobbelt så effektivt som hjemmetræning.
Du får et individuelt træningsprogram, som eventuelt suppleres af hjemmeøvelser.
Træningen har til formål at:
- Nedsætte smerter
- Øge funktion og stabilitet
Opfølgning
Efter 3 måneder laver vi igen en funktionstest på dig og du udfylder et spørgeskema.
Efter 12 måneder får du tilsendt et spørgeskema pr. mail.
Hvordan kommer jeg i gang med træningen?
Vi har ingen ventetider og du kan starte dit forløb med det samme. Tag en snak med din behandler eller kontakt os i receptionen, – så finder vi en tid til opstart sammen.
Nyttig info:
Der ydes tilskud fra sygeforsikring ‘danmark’.
Desuden dækker en lang række af sundhedsforsikringer et GLA:D-forløb.